Danny Ghosen (Beirut, 1978) is journalist en programmamaker. Opgegroeid in het door burgeroorlog verscheurde Libanon, komt hij op zijn vijftiende als vluchteling naar Nederland. Terwijl hij werkt als automonteur roept de journalistiek: Danny beseft dat hij geboren is om verhalen te vinden en vertellen.

Danny’s interviewstijl, waarbij hij mensen aan het woord laat vanuit de rafelranden van de samenleving, opent deuren die voor andere journalisten dicht blijven. Hij portretteerde leden van de motorbende ‘Sin Miedo’, controversiele demonstranten en rechtse milities aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

In aanloop naar het WK van 2022 praat Danny in Nepal met de families van overleden stadionbouwers. Naast series maakt Danny documentaires zoals ‘Als de bom valt’ over de slachtoffers van bombardementen door de internationale coalitie tegen IS.

In 2023 verbleef Danny een tijdje in de VS waar hij de serie ‘Danny and the Americans’ maakt van zowel hoopgevende en wanhopige verhalen. Eind 2023 startte zijn nieuwe programma Danny Ter Plekke. Waarin hij de verdieping van actuele ontwikkelingen brengt. Voor de aflevering op de Westelijke Jordaanoever is hij genomineerd voor De Tegel.

Wanneer de Coronamaatregelen in 2020 de opnames van ‘Danny in Arabistan’ onmogelijk maken, verlegt hij zijn aandacht naar Nederland. In 30 afleveringen van ‘Danny op Straat’ komen drillrappers, pedojagers en aanhangers van samenzweringstheorieën aan het woord. Voor zijn aflevering over een pedoactivist wordt hij genomineerd voor de Sonja Barend Award. De eerste aflevering over drillrap haalde met meer dan twee miljoen YouTube views de top 10 van best bekeken Nederlandse video’s van het jaar.

Nadat hij in 2010 afstudeert aan de School voor Journalistiek, werkt Danny achtereenvolgens voor PowNed, De EO, VPRO en de NTR. Met ‘Danny zoekt problemen’ en ’Danny in de Buitenwijken’ ontwikkelt Danny zijn inmiddels bekende handelsmerk: hij geeft maatschappelijke problemen een gezicht. Zijn droom komt uit als hij zijn lang gekoesterde wens kan realiseren: een programma over de onderbelichte levens van jongeren in de Arabische wereld. ‘Danny in Arabistan’ en ook ‘De Slag om Libanon’ worden geprezen om de originele portretten die voorbijgaan aan de clichés van oorlog, en onderdrukking.

Credits foto: Gregory Servais

Contact : keren@thefamegame.nl

https://dannyghosen.com

Posted on 16 april 2024