Het fascinerende leven van reptielen

Een verrassende kijk op slangen, schildpadden en andere reptielen
Krokodillenouders die gezamenlijk voor hun jongen zorgen en ze beschermend in hun bek naar het water dragen. Gekko’s die in groepjes hun eieren uitbroeden. Babyslangen die met hun hartslag al vanuit het ei contact maken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben reptielen een rijk en niet zelden sociaal leven. Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge vertelt je in haar boek over het verrassend rijke leven van slangen, krokodillen, gekko’s en andere reptielen: ‘Veel reptielen zijn roofdier én prooi en dragen bij aan de balans in de natuur.' Sterrin was dit najaar met haar kennis van de natuur en haar survival skills de verrassing van Expeditie Robinson. Het fascinerende leven van reptielen verschijnt 17 mei bij Fontaine Uitgevers.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben reptielen een rijk en niet zelden sociaal leven. Ze zorgen voor hun nakomelingen, communiceren met elkaar en passen zich op een bewonderenswaardige manier aan aan veranderende omstandigheden waarvan de mens meestal de oorzaak is.

Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge wist al op haar twaalfde dat ze ambassadeur wilde zijn voor deze dieren die zo onterecht ondergewaardeerd worden en beschrijft in dit boek het fascinerende gedrag van slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en haar eigen ervaringen leert Sterrin ons anders te kijken naar deze intrigerende dieren en hun onmisbare plek in de natuur.

Sterrin ontdekte samen met een team van onderzoekers dat koningscobra’s in staat zijn zichzelf te bevruchten. Dit baanbrekende nieuws werd breed uitgemeten in de pers en Sterrin zat aan tafel bij Humberto Tan.

Het fascinerende leven van reptielen staat vol opmerkelijke inzichten over onderbelichte dieren: veel reptielen zijn roofdier en prooi tegelijk en dragen bij aan de balans in de natuur. Zo houden krokodillen het water schoon en verspreiden slangen indirect plantenzaden. En dankzij een hagedis is er een medicijn tegen diabetes type 2!

Posted on 21 maart 2022