Sterrin Smalbrugge (1993) is ecologe en herpetologe (reptielendeskundige). Ze studeerde cum laude af aan de Wageningen Universiteit en bestudeert reptielen over de hele wereld. Sterrin is ervaren in het hanteren van gifslangen en is getraind door slangenexpert Romilly van den Bergh.

Sterrin presenteert haar eigen leerzame Tv-programma Reptielengek! op Videoland, waarin ze op zoek gaat naar bijzondere reptielen in Nederland en Spanje.

Sterrin schreef twee kinderboeken die overal in Nederland en België verkocht worden. Het Grote Reptielenboek en Sterrin’s reptielenreis zijn een spannende boeken voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Het Grote Reptielenboek was een thematitel van de Kinderboekenweek 2022.

In het voorjaar van 2022 verscheen haar eerste volwassenenboek: Het fascinerende leven van reptielen.

Ook stond Sterrin in het theater. Ze presenteerde drie educatieve theatershows: “De Grote Reptielenshow”, “Superhelden van het Dierenrijk” en “Sterrin’s Reptielenreis”.

In 2018 richtte ze, samen met de bekende wildlife fotograaf Jason Savage, The Conservation Front op. The Conservation Front is een team van gepassioneerde natuurbeschermers wiens doel het is om mensen dichter bij wildlife te brengen. Ze maken documentaires van hoge kwaliteit over soorten die lijden onder habitatvernietiging, stroperij en human-wildlife conflicten.

Sinds september 2019 is Sterrin ambassadrice bij National Geographic Junior. Voor dit geweldige merk maakt ze content in de vorm van columns, vlogs, Instagram explainer video’s en meer.

In het najaar van 2021 was Sterrin te zien in het survival programma Expeditie Robinson. Ook in dit programma deelde ze haar liefde voor de natuur en dieren.

Op 1 december 2022 werd Sterrin een TED Talk spreker. In haar Talk “The truth about reptiles and why we should save them” ontkracht ze mythen die rondom reptielen hangen en vertelt ze waarom juist deze dieren zo belangrijk zijn.

Sterrin creëert dagelijks content op haar social media kanalen. Het doel van deze content is om mensen te leren over dieren en bewustwording te creëren voor soorten die normaal gesproken veracht worden door mensen. Als jong meisje merkte Sterrin al dat reptielen vaak ondergewaardeerd en onbegrepen waren. Hierdoor ontstaan er vaak problemen tussen deze dieren en mensen en worden ze niet juist behandeld. Sterrin’s missie is om mensen te laten zien en te leren hoe bijzonder reptielen zijn en welke belangrijke rol ze hebben in de natuur. Hierdoor hoopt ze dat reptielen meer gewaardeerd worden en dezelfde aandacht krijgen als andere diersoorten zoals de panda, tijger en andere zoogdieren. Daarnaast probeert ze een voorbeeld te zijn voor kinderen met een passie voor reptielen, conservatie en wetenschap, om zo de nieuwe generatie van natuurbeschermers te inspireren.

Sterrin is een graag geziene gast bij veel Tv-programma’s, waaronder RTL Late Night, Beau, Jinek, Op1, Dream School, Het Klokhuis, Het Jeugdjournaal, Blow Up, Opium, Proefkonijnen, Hart van Nederland, De Buitendienst, ZappLive en veel andere tv-programma’s. Ook wordt Sterrin regelmatig gevraagd voor een bijdrage aan radioprogramma’s bij onder andere 3FM, Radio 538, Qmusic, Radio 1 en 2.

Sterrin heeft een eigen podcast serie: Sterrin’s Dierenencyclopedie. Elke week behandelt Sterrin samen met dierenvriend Mark een dier. Ze leert de luisteraar onder andere waar het dier vandaan komt, wat het eet, waar het woont en waarom het dier zo belangrijk is. Allerlei verschillende dieren komen voorbij, sommige die je misschien al kent, maar ook zeker dieren waar je misschien nog nooit van gehoord hebt.

Contact & boekingen: keren@thefamegame.nl
Credits fotografie: Amy Derksen en Monique Laats

www.sterrinswildworld.nl
Tiktok: @sterrinsmalbrugge

Posted on 1 januari 2010